SuoTu®

Mitä ja mikä on SuoTu ®

SuoTu® on lyhenne sanoista suojelu ja turvallisuus. Se on tuotemerkki, jonka ensisijainen tarkoitus on palvella työnantajia ja tilaajia silloin kun he joutuvat varmistamaan kouluttajan tai tarkastajan pätevyyden.
EU:ssa ja niiden ulkopuolisissakin maissa on lakeja-, asetuksia- ja säädöksiä, joissa vaativiin työtehtäviin pätevyys on määritelty sanoilla ”pätevä” tai ”riittävän pätevä”, mutta jätetty määrittelemättä, kuinka työnantaja voi kyseiset pätevyydet varmistaa. Tämä aiheuttaa vaikean tilanteen työmaasta vastaavalle työnjohdolle, koska heillä on aina ensisijainen vastuu työntekijän turvallisuudesta. Ensisijainen vastuu kuuluu aina työntekijän työnantajalle, mutta yhteisellä työmaalla se kuuluu myös päätoteuttajalle.

SuoTu®:n ensisijainen tehtävä on avustaa työnantajaa ja tilaajaa työn suorittajan pätevyyden todentamisessa. Yksi tapa tämän varmistamisessa on, että työntekijän todistuksessa tai koulutuskortissa on SuoTu®:n merkki. Se on todistus siitä, että henkilö on antanut näytön pätevyydestään siihen työhön, joka on kortissa tai todistuksessa mainittu ja että näytön on vastaan ottanut kouluttaja, jolla on lakien-, asetusten- ja säädösten edellyttämä pätevyys.

Milloin SuoTu®:n merkki on tarpeellinen? Esimerkiksi silloin kun työnantaja joutuu nimeämään henkilön tehtävään, missä vaaditaan näyttö ”pätevyydestä” tai ”riittävästä pätevyydestä” ja etenkin silloin kun työnantaja joutuu antamaan tämän luvan kirjallisena. Työturvallisuuslain ja -asetuksen mukaan näyttö pätevyydestä on silloin oltava ehdoton.  Tällainen on mm. turvallisuuskoordinaattorin nimeäminen tai kirjallisen työluvan antaminen taakankiinnittäjälle ja merkinantajalle (Vna 205/2009 2 L:n 5 §, ja Vna 1095/2019 14 a §).

Esimerkki epäpätevyydestä; Jos työnantaja tai tilaaja erehtyy antamaan tarkastuksen suorittamisen epäpätevälle tarkastajalle tai hyväksyy epäpätevän kouluttajan antaman koulutuksen ja todistuksen.
Näyttö pätevyydestä korostuu erityisesti silloin, kun työntekijä tulee jostain muusta maasta missä työ tehdään. Tämän ja vaaditun tason vuoksi SuoTu®:n koulutuksia saa antaa vain SuoTu®:n lisenssin saaneet kouluttaja- yhteisöt ja valtuutetut kouluttajat.

Korttien tai todistusten väärennökset, Koska julkista rekisteriä koulutetuista ei saa pitää, on Oy Bonum-Safety Ab:n nettisivuilla tilaajille ja työnantajille tarkoitettu sivu nimellä ”kortin aitoustarkastus.” Sivulla on kaavake, joka täytetään ja lähetetään lisenssin omistajalle. Näin voi työnantaja varmistaa, onko henkilön esittämä kortti tai todistus voimassa ja onko se aito. Mikäli kortti tai todistus on väärennös, vastauksen saa välittömästi.